Comisiile de specialitate ale ministerului sănătăţii, reorganizate în noi comisii consultative

on . . Accesări: 4300

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat Ordinul de înfiinţare a comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii, ale cărui măsuri vor fi aplicate începând cu data de 1 mai a.c..Ordinul prevede restructurarea comisiilor de specialitate şi reducerea numărului acestora de la 59 la 30. De exemplu, comisia de specialitate de anatomie a fost comasată cu cea de medicină legală, comisia de diabet - cu cea de endocrinologie şi pediatria  cu neonatologia. În comisia de cardiologie au fost incluse comisiile medicale şi cele chirurgicale. Neurologia s-a unit cu neurologia pediatrică şi neurochirurgia.
 Conform actului normativ, vor funcţiona trei tipuri de comisii consultative ale Ministerului Sănătăţii: comisii de specialitate, Comisia de strategie terapeutică şi Comisia naţională de transparenţă.
 Comisiile de specialitate vor fi formate din şapte-nouă personalităţi ale lumii medicale din ţara noastră şi vor avea ca principale atribuţii: propunerea de obiective, acţiuni şi măsuri privind derularea şi dezvoltarea programelor naţionale de sănătate; evaluarea necesarului de fonduri pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate; evaluarea ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice elaborate de Colegiul Medicilor din România; elaborarea registrelor naţionale pentru bolile cu impact major asupra morbidităţii şi mortalităţii în România.
 Alte atribuţii vizează: elaborarea listelor minimale care conţin medicamentele specifice activităţii medicale, pe tipuri de spitale; evaluarea activităţii personalului de specialitate din instituţiile sanitare; elaborarea propunerilor pentru pachetul de servicii medicale de bază; publicarea studiilor de specialitate.
 Comisiile amintite vor mai avea ca obiective: coordonarea Centrului Naţional de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor, Farmaciştilor, Altui Personal cu Studii Superioare şi Asistenţilor Medicali; coordonarea programelor de specializare a rezidenţilor şi a examenului de specialitate; propunerea, anual, a numărului de posturi necesare în teritoriu la specializarea prin rezidenţiat; propunerea standardelor de performanţă pentru acreditarea şi autorizarea spitalelor.
 Comisia de strategie terapeutică va fi alcătuită din şefii comisiilor de specialitate şi va propune strategii şi politici în domeniul asistenţei medicale şi sănătăţii publice. De asemenea, va analiza şi va elabora proiecte pe baza propunerilor şi materialelor venite din partea comisiilor de specialitate.
 
Comisia naţională de transparenţă va fi alcătuită din nouă personalităţi ale lumii medicale româneşti, altele decât cele care formează echipele comisiilor de specialitate. Această comisie va avea obligaţia să definitiveze proiectele transmise de Comisia de strategie terapeutică şi să le propună ministrului sănătăţii pentru aprobare. (Rompres)

 
 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!