Reuniune informală a miniştrilor sănătăţii din ţările UE

on . . Accesări: 3617

Diabetul zaharat tip 2, de care suferă 170 de milioane de persoane din lumea întreagă, dintre care 22,5 milioane în Europa, constituie în prezent una dintre cele mai mari probleme medicale şi de sănătate publică, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei austriece a Uniunii Europene (UE), dat publicităţii cu prilejul reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii din ţările UE, din cele în curs de aderare şi cele candidate, precum şi din SUA şi China,  desfăşurată săptămâna trecută, marţi şi miercuri la Viena şi axată pe diabet şi sănătatea femeilor.
 Din partea României, la reuniune a participat ministrul Eugen Nicolăescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Săntăţii.
 Preşedinţia UE semnalează că, până în anul 2025, adică în următorii 20 de ani, numărul diabeticilor din UE ar putea atinge 60 de milioane. Daunele cauzate de diabetul tip 2 (amputări, boli cardiovasculare, degradarea rinichilor şi pierderea vederii) sunt ireparabile şi au drept consecinţă o severă diminuare a calităţii vieţii.
 Pentru prevenirea bolii, trebuie să se promoveze un stil de viaţă sănătos la nivel european şi crearea unui mediu sănătos, care să faciliteze o viaţă sănătoasă. Elaborarea unor planuri naţionale în materie de diabet, a unor programe de prevenire şi depistare, precum şi obiective clare constituie un pas esenţial în această direcţie.
 "În 2005 au murit în întreaga lume 58 de milioane de persoane. 60% din aceste decese au fost cauzate de boli cronice (precum diabetul). Noi cunoaştem cauzele. Prevenirea este cheia pentru viitor", a declarat în prima zi a reuniunii, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, Catherine LeGales-Camus, director general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
 Participanţii la reuniunea de la Viena reprezintă interesul a peste două miliarde de persoane, adică o treime din populaţia mondială, potrivit comunicatului preşedinţiei UE, dat fiind faptul că planeta are 6,5 miliarde de locuitori, dintre care 457 de milioane trăiesc în UE, 300 milioane în SUA şi 1,3 miliarde în China. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!