Aproape 20% din elevii ciclului gimnazial s-au îmbătat cel puţin o dată

on . . Accesări: 4939

Rezultatele unui studiu realizat de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) în semestrul I al anului şcolar 2005-2006 relevă că proporţia elevilor care au declarat că nu au consumat niciodată alcool a fost de 29,9%, pe sexe fiind de 35,1% pentru fete şi 18,3% pentru băieţi, iar pe cicluri de învăţământ 42,2% pentru ciclul gimnazial şi 18,2% pentru ciclul liceal. În ceea ce priveşte vârsta  la care elevii chestionaţi au consumat pentru prima oară alcool, este de subliniat că 13,5 % au declarat că au făcut acest lucru încă de la vârsta de 10 ani sau chiar mai devreme, de asemenea cu diferenţe între sexe (circa 20% pentru băieţi şi 8,5% pentru fete). Un aspect îngrijorător este faptul că aproape 20% din elevii ciclului gimnazial au declarat că s-au îmbătat cel puţin o dată în viaţă.
 La categoria elevilor de liceu, situaţia se prezintă şi mai grav: unul din trei băieţi şi o fată din zece au recunoscut că s-au îmbătat cel puţin o dată în ultima lună. Deşi s-a întâmplat rar (5,7% din băieţi şi 1,5% din fete în gimnaziu şi respectiv 11,5% din elevi şi 4,1% din eleve în liceu), unii elevi au declarat că au consumat alcool chiar în şcoală, în ultima lună.
 Rezultatele studiului demonstrează necesitatea intensificării eforturilor factorilor cu responsabilităţi în domeniul educaţiei elevilor, a sporirii eforturilor şcolii, ale autorităţilor sanitare, ale părinţilor şi mass-media în scopul găsirii de noi strategii menite să corecteze acest comportament.
 Conf.dr. Adrian Neacşu, directorul DSPMB, a dispus intensificarea inspecţiilor sanitare la unităţile în care se comercializează băuturi alcoolice situate în vecinătatea unităţilor de învăţământ, în scopul constatării, afişării şi respectării interdicţiei de comercializare a alcoolului la minori, precum şi a consumului de alcool în restaurante, baruri, internet cafe etc., aplicându-se sancţiunile prevăzute de legislaţia sanitară în domeniu.
 Acţiunile de acest fel s-au intensificat odată cu începerea semestrului al doilea al anului şcolar în curs şi vor avea un caracter sistematic pe parcursul întregului an şcolar pentru a descuraja atât pe cei ce comercializează băuturi alcoolice minorilor, cât şi pe aceştia din urmă.
 Studiul privitor la consumul de alcool în rândul elevilor din Bucureşti a fost efectuat prin folosirea unui chestionar în rândul unui lot de 2.810 elevi din clasele V-XII (1.364 din gimnaziu şi 1.446 din liceu).(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!