Anual, peste 40% dintre medici pleacă din sistem

on . . Accesări: 5915

Anual, peste 40% dintre medici pleacă din sistemul de sănătate fie în străinătate fie în sectorul privat, iar acest fenomen constituie o gravă problemă, a afirmat, marţi, prof.dr. Mihai Voiculescu, şeful Departamentului de Medicină Internă şi Nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, cu prilejul unei dezbateri organizate de Asociaţia Presei Medicale pe tema statutului medicului

şi învăţământului medical. Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", prof. dr. Constantin Arion, a menţionat, la rândul său, că numărul candidaţilor la medicină s-a redus, dar, în acelaşi timp, a scăzut şi calitatea celor care doresc să facă medicină.
El a menţionat că se aşteaptă două legi pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării urmează să le promoveze şi care ar trebui să se armonizeze cu legile privind învăţământul medical din sănătate.
Prof. dr. Constantin Arion a menţionat că activitatea de la universitate este strâns legată de activitatea de la spital, la care un medic nu trebuie să se renunţe.
Prorectorul UMF s-a referit şi la necesitatea dezvoltării cercetării din domeniu şi a menţionat că învăţământul medical românesc trece prin aceeaşi criză ca şi sistemul sanitar.
El a opinat că pachetul legislativ al Ministerului Sănătăţii nu poate rezolva problemele decât în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
O altă problemă din sistem este cea a salariului. În timp ce un medic rezident în România este plătit cu 4-5 milioane lei vechi pe lună, un medic rezident din Uniunea Europeană este plătit cu 1.000-1.300 euro, la care se adăugă sporuri pentru orele de gardă.
În România, în primii doi ani de rezidenţiat medicii nu sunt plătiţi, în vreme ce în UE sunt plătiţi. De asemenea, în UE există stimulente pentru studenţii din ultimul an la medicină, care primesc o indemnizaţie.
Pe de altă parte, sunt medici tineri care au făcut specializări în străinătate, dar care se află în situaţia de a nu-şi mai putea desfăşura activitatea, a afirmat prof. dr. Dorin Sarafoleanu, şeful Clinicii de ORL de la Spitalul Sf. Maria.
El a adus în discuţie şi necesitatea existenţei unei repartiţii coerente a medicilor rezidenţi, astfel încât să nu mai fie 40 de rezidenţi la un medic şi la altul doar doi sau trei.
În străinătate, unui medic îi revin maxim doi rezidenţi, acest lucru fiind foarte important pentru pregătirea viitorilor medici.
Nici în ceea ce priveşte repartiţia în teritoriu a medicilor România nu stă mai bine. Astfel, sunt oraşe care nu au nici un medic orelist, cum ar fi Câmpulung Muscel, Alexandria, Zimnicea. Aceasta face ca bolnavii să ajungă în clinicile universitare, care sunt supraaglomerate.
În ceea ce priveşte pachetul de legi pentru reforma în sănătate, prof. dr. Dorin Sarafoleanu a opinat că acesta are o parte bună şi anume că a scos la iveală dezastrul din sistem şi lipsa banilor.
El consideră că nu trebuie să se uite că România a avut o şcoală de medicină apreciată în străinătate, că medici din Cehia, Polonia şi fosta RDG veneau să se specializeze în România.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!