7,6 milioane de victime ale cancerului în 2005 !

on . . Accesări: 6117

Cancerul a ucis 7,6 milioane de oameni în întreaga lume pe parcursul anului 2005, adică 13% din totalul deceselor s-au datorat unei boli maligne, iar în următorii zece ani ar putea ucide alte 84 milioane, dacă nu vor fi luate măsuri, îndeosebi în ţările cu venituri mici şi intermediare, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu prilejul Zilei mondiale împotriva cancerului. OMS propune reducerea  ratei de mortalitate din cauza acestei boli cronice cu 2% pe an între 2006 şi 2015, ceea ce ar permite evitarea a peste 8 milioane de decese provocate de cancer. OMS subliniază că 40% dintre cancere ar putea fi evitate.
 Comunicatul dat publicităţii la Geneva de agenţia ONU pentru sănătate mai notează că peste 70% din totalul deceselor din cauza acestei maladii sunt înregistrate în ţări cu venituri mici sau intermediare, unde tinde să se răspândească o "igienă de viaţă" neadecvată, ce era până acum apanajul ţărilor industrializate - adică o alimentaţie bogată în zahăr, sare şi grăsimi, fumatul, sedentarismul.
 De remarcat că doar tabagismul ucide anual circa 1,5 milioane de oameni care se îmbolnăvesc de cancer. Pe categorii, cancerul pulmonar provoacă 1,3 milioane de decese pe an, cel de stomac aproape un milion, cel de ficat 662.000, cel de colon 655.000 şi cel de sân 502.000.
 Tema Zilei internaţionale marcate sâmbătă de ONU a fost cancerul la copii. Această boală ucide în fiecare an 160.000 de copii, în condiţiile în care în ţările în curs de dezvoltare circa 60% dintre copiii afectaţi ajung la deces, în timp ce în ţările dezvoltare această proporţie este de numai 25%, în primul rând datorită diagnosticării precoce.(Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!