Normele de aplicare a Legii autismului supuse dezbaterii pe site-ul Ministerului Sănătății

on . . Accesări: 1493

 

 

 

Au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății normele metodologice de aplicare a Legii autismului nr. 151/2010, care se vor afla în dezbatere publică timp  de zece zile. 

Potrivit normelor, fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) și tulburări de sănătate mintală asociate beneficiază de servicii de sănătate medicale și conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii de bază, în condițiile contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat.

 

Depistarea precoce se realizează prin intermediul screening-ului tulburărilor de spectru autist și tulburărilor de sănătate mintală asociate și reprezintă un serviciu profesional medical efectuat de către medicul de medicină de familie. Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populație pediatrică cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani și se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul, se arată în norme.

Diagnosticul de autism infantil, tulburare de spectru autist și sindromul Asperger, diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate este stabilit de medicul specialist conform criteriilor europene în domeniu. Evaluarea psihiatrică și diagnosticul psihiatric sunt realizate de către medicul specialist în specialitățile psihiatrie pediatrică și în specialitățile care au fost asimilate acesteia.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!