O posibilă legătura între fumat și durerile de spate, pusă în evidență de o recentă meta-analiză

on . . Accesări: 1340

 

 

 

Potrivit unei meta-analize realizate de o echipă de cercetători, a reieșit că ar exista o legătură între fumat și durerile dorsale, în special, când sunt însoțite de sciatică, informează AGERPRES.

Durerile de spate la adulți se numără printre cele aduse cel mai des în discuție în cadrul consultărilor medicale. Există numeroase cauze, una dintre piste fiind nicotina, care ar crește percepția durerii printr-o acțiune complexă exercitată asupra circuitelor cerebrale.

 

O echipă de cercetători finlandezi a comparat rezultatele a circa 30 de studii internaționale realizate pe această temă. Conform concluziei majore a acestei meta-analize, fumatul implică un risc mai mare de dureri de spate asociat cu o sciatică (lombosciatică). Aceasta se caracterizează prin dureri de-a lungul nervilor sciatici aflați în spatele membrelor inferioare (din fese în coapse și până la gambă).

Riscul crește și în privința probabilității internării în spital și a unei intervenții chirurgicale pentru hernie de disc sau o sciatică cu complicații. Acest lucru este valabil atât la bărbați, cât și la femei, iar riscul este mult scăzut la foștii fumători decât la cei care continuă să fumeze (față de cei care nu au fumat niciodată). Prin urmare, oprirea fumatului pare a reduce semnificativ riscul.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!