Studiu: Femeile cu mai mulți copii îmbătrânesc mai târziu

on . . Accesări: 1379

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni, cu cât o femeie are mai mulți copii, cu atât organismul ei îmbătrânește mai greu. 

Studiul apărut în revista Plos One arată că celulele corpului femeilor care au mai mulți copii decât altele rezistă mai bine timpului și îmbătrânesc mai târziu decât media.

 

Cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada au decis să își desfășoare studiul într-o zonă rurală din Guatemala, unde locuiește o populație numită Kaqchikel Mayan. Au fost reținute 94 de femei pentru a participa la cercetare, care au fost supuse unor examinări clinice și alte analize în anul 2000 și 13 ani mai târziu, în aceleași condiții. Toate au avut copii în acest interval, în număr mai mult sau mai puțin mare.

Trăiau în același loc și își concepuseră copiii în mod natural, ceea ce excludea intervenția unor factori exteriori care ar fi putut altera rezultatele, relatează metronews.fr.

Comparând rezultatele obținute la interval de 13 ani, cercetătorii au observat că femeile cu mulți copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor fiecărei ființe umane și cuprind toate informațiile referitoare la ADN-ul fiecăruia.

Continuarea articolului pe Agerpres.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!