Un test non-invaziv ar putea ajuta la diagnosticarea unor forme rare de cancer întâlnite la copii

on . . Accesări: 1330

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Cambridge, cercetătorii britanici au dezvoltat un test non-invaziv ieftin care ar putea ajuta medicii să diagnosticheze unele tipuri de tumori maligne apărute în copilărie. 

Ținta testului este un tip de cancer cunoscut sub numele de cancer al celulelor germinative (embrionare). Acest tip de celule se pot dezvolta devenind tumori, în special în testicule și ovare, locurile în care se află în mod normal.

 

Ocazional, celulele germinative se pot bloca în timpul dezvoltării și se pot transforma ulterior, de exemplu, în tumori cerebrale.

Diagnosticarea precisă și monitorizarea este crucială pentru pacienți, însă toate testele actuale sunt scumpe și nici unul nu este ideal, susține studiul.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și de la Spitalul Addenbrooke au dezvoltat un test de sânge și de probe de lichid cefalorahidian, care caută să descopere un grup specific compus din patru fragmente de cod genetic cunoscute sub numele de microARN, care se găsește în cantități mai mari în tumorile cu celule germinative (embrionare) maligne.

Potrivit studiului, testul poate distinge tumorile cu celule germinative maligne de tumorile cu celule germinative benigne și de alte tipuri de cancer și poate fi utilizat pentru diagnosticarea tumorilor cu celule germinative maligne din orice altă parte a corpului, inclusiv din creier.

Testul poate fi, de asemenea, folosit pentru verificarea eficacității tratamentelor și, fiind sigur și rentabil, permite testarea frecventă pentru monitorizare a tumorilor cu celule germinative maligne.

 

Sursa: Agerpres

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!