Platformă de screening pentru identificarea unui poțențial risc de tulburări din spectrul autismului

on . . Accesări: 1439

 

 

 

A fost lansată o platformă de screening pentru identificarea riscului unor tulburări din spectrul autismului la copii în cadrul proiectului "SEARCH TSA" derulat de Fundația Vodafone România și Asociația Autism Baia Mare,  în parteneriat cu Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist - FEDRA și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Platforma de screening ce poate fi utilizată de către părinți și medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între 2 și 4 ani se poate accesa la adresa http://www.searchtsa și este însoțită de un call center național — HELPLINE AUTISM — 0800 500 288, linie gratuită care vine în sprijinul familiilor ce se confruntă cu această problemă, dar și al altor categorii de actori sociali care vin în contact cu copiii, se arată într-un comunicat al inițiatorilor proiectului.

 

Proiectul "SEARCH TSA — Screening, Evaluare, Intervenție Personalizată și Informare pentru Tulburări din Spectrul Autist" este finanțat de Fundația Vodafone România, prin programul "Mobile for Good". Susținerea financiară se ridică la aproximativ 55.000 euro, din care peste 45.000 euro reprezintă investiția Fundației Vodafone România.

"Estimările care se bazează pe incidența la nivel european spun că în România există probabil 200.000 de persoane cu autism. Dintre acestea, numai 7.000 apar în statistici. Proiectul nostru propune soluții pentru implementarea unui set de măsuri inovatoare de screening, evaluare, intervenție personalizată și informare", a declarat Angela Galeta, director Fundația Vodafone România, cu prilejul lansării platformei, citată în comunicat.

Programul 'Mobile for Good' a fost lansat în România în 2012, prin el derulându-se 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 860.000 de euro și care se adresează unui număr total de 16.735 de beneficiari.

Asociația Autism Baia Mare este o asociație înființată în 2008 care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și adaptabilitate socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist din județul Maramureș, în vederea creșterii calității vieții acestor copii și a familiilor lor.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!