Dr.Horațiu Moldovan: Au început demersurile pentru un program național de toxicologie clinică

on . . Accesări: 1304

 

 

 

Un nou centru de toxicologie va fi deschis în cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, acesta fiind al doilea după cel din București, demersurile fiind deja începute pentru un program de toxicologie clinică, aceste centre urmând să fie dotate și cu rezerve de antidoturi care există la nivelul Uniunii Europene, pentru toate intoxicațiile, a declarat țeful clinicii de Medicina Muncii din cadrul instituției, Dr. Horațiu Moldovan.  

'Dorim să înființăm un centru de toxicologie nu doar pentru intoxicațiile profesionale, ci pentru toate tipurile de intoxicații. Este un proiect pentru România.

În momentul de față, există un singur centru care se ocupă de intoxicații în țară. Este vorba despre Spitalul Floreasca din București. Noi am devenit partenerii dânșilor și vom învăța de la dânșii să abordăm problema intoxicațiilor. Există un proiect la Institutul Național de Sănătate Publică pentru înființarea a două centre de informare toxicologică, unul la București și altul la Târgu Mureș, fiecare pe câte o jumătate de țară, unde fiecare medic va putea să sune și fiecare pacient va putea să ceară informații în legătură cu o suspiciune de intoxicație. Dorim să promovăm și să obținem și un program național pentru toxicologie clinică prin care aceste două centre să fie dotate și cu rezervele de antidoturi pentru toate intoxicațiile pentru care există aceste antidoturi la nivelul Uniunii Europene, astfel încât, în momentul în care apare o intoxicație, pe raza fiecărui centru să poată porni antidotul cu ambulanța, cu elicopterul, iar apoi pacientul să fie, după caz, dus la aceste două centre', a declarat presei dr. Horațiu Moldovan.

Acesta a spus că la Clinica de Medicina Muncii din Târgu Mureș pot fi făcute o paletă completă de investigații în ceea ce privește toate bolile profesionale și că în paralel se dezvoltă și partea de toxicologie.

În plus, a afirmat dr. Moldovan, începând cu 1 ianuarie 2016, la nivelul SCJ Mureș, în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă, va funcționa un aparat de dializă hepatică, care poate să gestioneze etapele cele mai dificile ale unei intoxicații, care au ca urmări insuficiența hepatică. 

'Momentan, toți pacienții din țară sau din zona noastră sunt trimiși la București. Pentru partea de pediatrie există un aparat la Cluj, dar aceste aparate sunt insuficiente, pot să trateze un număr limitat. Tratamentul este foarte scump, mii sau zeci de mii de euro pe pacient. Există disponibilitatea din partea spitalului nostru, din partea Consiliului Județean Mureș și din partea autorităților centrale de a sprijini această inițiativă', a susținut dr. Horațiu Moldovan.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!