Parlamentul European: Băuturile alcoolice trebuie să aibă conţinutul caloric înscris pe etichetă

on . . Accesări: 2292

 

 

 

Membrii Parlamentului European susţin că până la sfârşitul anului viitor, Comisia Europeană ar trebui să prezinte o propunere de includere a conţinutului caloric al băuturilor alcoolice pe etichetă.

Eurodeputaţii cer o nouă Strategie UE privind alcoolul, concentrată pe consumul de alcool de către minori şi pe o etichetare la nivel UE care să descurajeze condusul sub influenţa alcoolului şi consumul în timpul sarcinii. 

 

De asemenea, PE îi solicită Comisiei Europene să 'înceapă imediat să lucreze la o nouă Strategie UE pentru alcool (2016-2020)' pentru a ajuta guvernele naţionale să rezolve problemele cauzate de consumul de alcool. Strategia ar trebui să includă colectarea unor date credibile, îmbunătăţirea prevenirii şi tratamentului, reducerea accidentelor cauzate de condusul sub influenţa alcoolului şi analizarea diverselor moduri de consum.

Comisia Europeană ar trebui să evalueze dacă cerinţa de a oferi consumatorilor informaţii despre ingrediente şi conţinutul nutritiv s-ar aplica şi băuturilor alcoolice. 

Membrii PE mai cer Comisiei Europene să ia în considerare o etichetare la nivel UE care să recomande femeilor însărcinate să nu consume alcool şi să atragă atenţia consumatorilor asupra riscurilor condusului auto sub influenţa băuturii. 

Statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a proteja tinerii prin consolidarea legislaţiei privind vârsta minimă pentru consumul de alcool, recomandând să fie monitorizate efectele reclamelor la alcool asupra tinerilor şi să fie limitată expunerea acestora. 

De asemenea, CE ar trebui să rezolve şi problema vânzărilor transfrontaliere de alcool prin intermediul internetului, spun eurodeputaţii. 

Eticheta alimentelor, cum se citeste si cum se interpreteaza

Consumul de alcool este cea de a doua cauză legată de stilul de viaţă pentru boli în unele state membre, iar dependenţa de alcool este un factor de risc în peste 60 de boli cronice, inclusiv boli ale ficatului cauzate de alcool, pancreatita cronică alcoolică şi aproape toate celelalte boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate.

Abuzul de alcool cauzează 3,3 milioane de decese premature anual în întreaga lume, adică 5,9% din total. În grupa de vârstă 20-39 de ani, aproximativ 25% din toate decesele pot fi atribuite abuzului de alcool. Aceste decese survin adesea în accidente, acte de violenţă sau din cauza unor boli de ficat.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!