Ciurchea: Producătorii şi cei care pun pe piaţă medicamente vor deconta valoarea investigaţiilor

on . . Accesări: 2953

 

 

 

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că producătorii şi deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor care vor fi incluse pe lista de compensate şi gratuite prin intermediul contractelor cost-volum vor achita valoarea investigaţiilor făcute pacienţilor pentru care se prescriu acele medicamente.  

"Este obligaţia producătorului de a achita contravaloarea investigaţiilor", a precizat Ciurchea.

 

Vor fi decontate către producători doar acele tratamente care au rezultate şi în urma cărora se vindecă pacienţii.

"O moleculă care intră condiţionat pe listă, deci care face obiectul contractului cost-volum, va avea clar un număr de pacienţi şi va avea un cost. Vom trata acei pacienţi, vom verifica să vedem dacă molecula are rezultatele din studiile clinice şi vom deconta tratamentele către producători pentru pacienţi vindecaţi", a explicat Ciurchea.

Referindu-se la tratamentul cu interferon free, Ciurchea a spus că acesta va fi administrat în ordinea priorităţii, în funcţie de încărcătura virală. 

"Vom începe cu tratamentul celor cu ciroză, hepatită C, în funcţie de încărcarea virală şi de fibroza ficatului, cei transplantaţi. Bolnavi de hepatită C sunt aproximativ 4.000 în acest moment. Tratamentul durează trei luni. Condiţia este în contractul cost-volum: dacă obţinem rezultate în urma tratamentului, este în regulă, se va deconta", a susţinut Vasile Ciurchea. 

Noutăți în luptă cu hepatita C 

El a mai spus că vor exista condiţii care "obligă" şi pacienţii să îşi urmeze tratamentul. 

"Nu se poate să avem doar noi obligaţii şi cealaltă parte nu. Este în interesul pacientului să îşi ia tratamentul aşa cum este recomandat de către terapeut. Recomandările medicului sunt în funcţie de condiţiile din studiile clinice", a afirmat şeful CNAS.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!