Nicolae Bănicioiu: Un copil din 100 se naşte cu tulburări din spectrul autismului

on . . Accesări: 1254

 

 

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că un copil din 100 se naşte cu tulburări din spectrul autismului, observându-se şi o creştere, în anul 2013 fiind confirmate peste 3.200 de cazuri noi faţă de 2012.

"În 2013 au fost confirmate peste 3.200 de cazuri noi faţă de 2012 când erau 7.800 în România, însă din ce estimăm noi numărul de cazuri este mai mare", a afirmat Bănicioiu. 

 

Potrivit acestuia, depistarea timpurie creşte cu 50% şansele de recuperare a copilului. 

Bănicioiu a amintit că potrivit noului Contract cadru din 2015 vor fi decontate servicii de kinetoterapie, de grup sau pe aparate speciale. Ministrul a precizat că a crescut şi numărul de puncte (n.r - de la 90 la 150 puncte de decontare) pentru copiii cu autism

Autismul, detectat de la naştere

"Anul trecut, una din marile discuţii era decontarea serviciilor de screening pentru depistarea precoce. Contractul cadru prevede acest aspect", a mai adăugat ministrul Sănătăţii. 

El a susţinut că pentru a eficientiza şi mai mult acest domeniu este de dorit o colaborare între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. 

La rândul său, preşedintele Asociaţiei "Help Autism", Daniela Bololoi, a spus că România stă mai bine decât alte ţări din Europa de Est, având 14 specialişti pentru domeniul autism.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!