Lipsa somnului creşte riscul de obezitate (studiu)

on . . Accesări: 2280

 

 

 

Potrivit studiului "Somn şi nutriţie", care este realizat anual de Institutul naţional francez pentru somn şi stare de veghe (INSV), există o legătură între excesul de greutate şi un somn insuficient, astfel că lipsa somnului creşte riscul de obezitate. 

Cercetarea s-a desfăşurat pe circa 50.000 de internauţi şi a fost prezentată cu ocazia celei de-a 15-a Zile a somnului din 27 martie, relatează 20minutes.fr.

 

În cazul lipsei somnului este afectată întreaga mecanică a corpului. Când este obosită, o persoană are tendinţa să ronţăie ceva, mai ales alimente bogate în zahăr sau grăsimi. Ronţăitul nu este însă singurul vinovat dacă cineva care este obosit se îngraşă. "Dacă nu se respectă orele de somn, se perturbă comportamentul alimentar şi metabolismul", afirmă dr Joelle Adrien, preşedintă a consiliului ştiinţific al INSV. Cu alte cuvinte, nu numai că se consumă mai mult şi mai prost, dar organismul poate metaboliza mai puţin grăsimile, pe care le va stoca în cantitate mai mare. 

La sloganul "Să mănânci şi să te mişti" s-ar putea adăuga astfel "să dormi" pentru a fi complet. Riscurile de obezitate sunt mai mari la cei care dorm puţin (cu 50% la bărbaţi şi 34% la femei). Circa o treime dintre francezi dorm sub şase ore pe noapte şi 20% din populaţia Franţei suferă de insomnie. Specialista recomandă "cel puţin şapte ore de somn pe noapte şi, dacă este nevoie, şi o mică siestă".

"Legătura dintre somn şi nutriţie se realizează în dublu sens. Cine mănâncă bine doarme bine şi, dacă doarme bine, nu se mai aruncă pe alimente care îngraşă", spune Joelle Adrien. În plus, lipsa somnului poate creşte riscul de hipertensiune şi diabet, adaugă ea. Soluţia somnului insuficient noaptea ar putea veni de la siestă. Un efect reparator la nivel cardiovascular şi al metabolismului poate apărea chiar şi după o siestă de 20 de minute. 

Există şi alimente contraindicate persoanelor care dorm puţin şi prost. "Cine bea cafea şi mănâncă din abundenţă seara nu va dormi deloc bine", afirmă cercetătoarea, care recomandă ca ultima cafea să fie băută în jurul orei 15 şi să se evite consumul de carne şi grăsimi la cină, încheie 20minutes.fr.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!