Cristian Buşoi: Nu văd posibile contracte cost-volum mai devreme de câteva luni

on . . Accesări: 2395

 

 

 

Europarlamentarul Cristian Buşoi afirmă că nu vede, în curând, posibile contracte cost-volum, ceea ce, în opinia sa, este foarte târziu pentru unii pacienţi.

"Aş spune, în cel mai bun caz, cu o bună mobilizare, pot să estimez că ar fi posibile către începutul verii, ceea ce e foarte târziu pentru unii pacienţi care aşteaptă câteva molecule din zona contractelor cost - volum.

Cred însă că şi aceste termene doar printr-o acţiune foarte hotărâtă pot fi atinse, pentru că altfel, ca şi cu actualizarea listei, putem vorbi despre acelaşi subiect luni sau poate ani în şir fără să se întâmple nimic", a afirmat, vineri, fostul preşedinte al CNAS, la simpozionul Bucharest Forum Healthcare, organizat de Institutul Aspen România.

El susţine că în privinţa terapiilor noi "partea neplăcută este cea legată de costuri, dar care printr-o negociere pot ajunge la nivele suportabile". "Eu susţin dreptul pacienţilor de a avea acces la terapiile cele mai noi. (...) Partea neplăcută este cea legată de costuri, dar care, printr-o negociere, pot ajunge la nivele suportabile. România are o problemă mare cu hepatita C, are un număr foarte mare de pacienţi, are şi un număr foarte mare de purtători, sigur că există câteva mii de pacienţi în stadii avansate care se află în ultimul moment înainte de a face complicaţii fatale - ciroză, cancer hepatic (...) - de aceea ar fi nevoie cât mai curând să se întâmple acest lucru. Sper să fie luna mai, nu sunt toate condiţiile întrunite ca acest lucru să se întâmple. Să vedem cât de mult se pot mobiliza MS şi CNAS", a spus Buşoi, întrebat care este opinia sa în privinţa promisiunilor că începând cu luna mai pacienţii cu hepatită C vor beneficia de tratament cu interferon free. 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că în cazul în care negocierile dintre CNAS şi producătorii de medicamente vor decurge bine, pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fără interferon în jurul datei de 1 mai. 

Specialişti din domeniul sănătăţii, experţi europeni şi naţionali în problematica reglementărilor, cercetători şi decidenţi din sectoarele tehnologiilor medicale şi produselor farmaceutice s-au reunit vineri pentru a patra oară la Bucureşti în cadrul simpozionului Bucharest Forum Healthcare, organizat de Institutul Aspen România.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!