Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC)

on . . Accesări: 1584

 

 

 

Ziua de 24 martie marchează Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), când Robert Koch a informat oficial, în anul 1882, comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC.

Pentru 2015, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei (''Gear up to end TB''), potrivit www.who.int. 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face apel pentru noi angajamente şi o nouă acţiune în lupta globală împotriva tuberculozei - una dintre bolile infecţioase care provoacă cele mai multe decese în lume. Potrivit statisticilor OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au murit.

De Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei 2015, OMS invită guvernele, comunităţile afectate, organizaţiile societăţii civile, furnizorii de servicii de sănătate, precum şi partenerii internaţionali să se alăture acestei strategii pentru a trata şi vindeca persoanele bolnave. 

Adunarea Mondială a Sănătăţii, convocată anual de OMS la Geneva, a adoptat o rezoluţie, în mai 2014, de aprobare a noii Strategii globale privind tuberculoza pentru următorii ani, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% şi reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între 2015 şi 2035. 

Rezoluţia solicită guvernelor să pună în aplicare strategia de angajament la nivel înalt din punct de vedere al finanţării. Strategia şi rezoluţia subliniază necesitatea de a implica în acest proiect partenerii din sectorul sănătăţii şi pe cei din domeniile protecţiei sociale, muncii, imigraţiei şi justiţiei. Acestea stabilesc obiective şi schiţează acţiunile necesare pentru guverne şi parteneri, în vederea găsirii unor politici şi sisteme care să permită prevenţia şi îngrijirea în vederea stopării epidemiei şi eliminării TBC. 

Studiu: Tuberculoza la copii, o problemă subestimată

Tuberculoza (TBC) este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial. În 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Peste 95% din decesele provocate de TBC apar în ţările cu venituri mici şi medii. Tuberculoza este printre primele 5 cauze de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În 2013, aproximativ 550.000 de copii s-au îmbolnăvit de TBC, la nivel mondial. 

Numărul estimat de persoane care se îmbolnăvesc de TBC în fiecare an este în scădere, ceea ce înseamnă că lumea este pe cale de a atinge obiectivul de a stopa răspândirea tuberculozei. Rata mortalităţii din cauza TBC a scăzut cu 45% între 1990 şi 2013. Se estimează că 37 de milioane de vieţi au fost salvate prin diagnostic TBC la timp şi tratament, între 2000 şi 2013.

Tuberculoza este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai des plămânii. Se răspândeşte de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăştie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează aceşti germeni se poate infecta.

Aproximativ o treime din populaţia lumii are TBC latent, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi cu bacterii TBC, dar nu sunt (încă) bolnavi şi nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacterii TBC care au sisteme imunitare compromise - cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriţie sau cu diabet, persoanele fumătoare - au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

O persoană cu TBC activ prezintă anumite simptome - tuse, febră, transpiraţii nocturne, scădere în greutate etc. Oamenii bolnavi de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an. Fără un tratament adecvat, până la două treimi din oamenii bolnavi cu TBC pot muri.

Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune şi un regim de viaţă sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conţină multe vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienţii necesari pentru o viaţă sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător. 

În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de şase sau de nouă luni, şi pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele şi formele grave de tuberculoză nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-un regim de viaţă corect, sănătos şi prin igienă, deoarece şansele de însănătoşire scad pe măsură ce rezistenţa microorganismelor creşte. 

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Fundaţia Romanian Angel Appeal a adresat un apel organizaţiilor neguvernamentale care promovează cauza persoanelor afectate de tuberculoză, de a transmite un mesaj către cei care au pârghiile necesare să acţioneze pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică, potrivit www.raa.ro.

În Romania, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei în timp ce alte 45 sunt diagnosticate cu această boală. Potrivit statisticilor, 1 din 5 europeni diagnosticaţi cu tuberculoză este din România, atrage atenţia Romanian Angel Appeal, subliniind că pacienţi care ar putea fi vindecaţi într-o perioadă relativ scurtă devin greu tratabili întrucât tuberculoza devine rezistentă la medicamente. Cauzele sunt multe: de la subdiagnosticare sau diagnosticare târzie, la lipsa medicamentelor necesare. 

''Costurile pentru eradicarea tuberculozei sunt foarte mari, şi nu doar în România. Pe termen lung însă, fondurile alocate luptei împotriva TBC reprezintă o investiţie pe care TREBUIE să o facem. Dacă vrem ca în 2050 să nu mai existe tuberculoză în ţara noastră, trebuie să facem ceva acum!'', se arată în mesajul Fundaţiei amintite.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!