Maşinile de spălat vase pot dăuna sănătăţii deoarece... curăţă prea bine (studiu)

on . . Accesări: 1187

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat de cercetători suedezi, maşina de spălat vase este extrem de practică, însă prea igienică, astfel că în familiile în care vasele se spală manual, copiii prezintă cu 40% mai puţine riscuri de a face alergii faţă de cei dintr-o familie care foloseşte regulat acest aparat electrocasnic. 

Motivul este faptul că maşina este prea eficientă, curăţând toate bacteriile, făcând farfuriile şi paharele mai curate decât ar trebui, relatează joi 7sur7.be. Dimpotrivă, când vasele se spală manual, rămân bacterii pe ele şi, la refolosirea farfuriilor, corpul 'învaţă' să tolereze mediul şi se obişnuieşte cu bacteriile.

 

Copiii care mănâncă din veselă spălată la maşină nu ar fi expuşi suficient la agenţii infecţioşi, la micro-organisme sau paraziţi (altfel spus, la murdărie şi germeni), fiind mai predispuşi să facă alergii pentru că sistemul lor imunitar nu ar fi destul de stimulat, fiind prin urmare incapabil să se apere, potrivit cercetătorilor suedezi. 

'Dacă eşti mai expus microbilor, mai ales la începutul vieţii, sistemul imunitar este stimulat în diverse feluri şi devine astfel mai tolerant', apreciază ei.

Oamenii de ştiinţă au analizat starea de sănătate a 1.029 de copii de şapte-opt ani şi obiceiurile părinţilor lor. Dintre aceştia, 12% spălau manual vesela, iar 84% foloseau maşina de spălat vase. La cei din urmă, 38% dintre copii sufereau de eczeme (faţă de 23% în celălalt caz) şi 7%, de astm (comparativ cu 2% în familiile unde vasele se spălau în mod clasic).

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Citeste si...

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!