Dr. Ovidiu Muşat: Persoanele care au rude de sânge cu glaucom prezintă risc major de boală glaucomatoasă

on . . Accesări: 1035

 

 

 

Medic primar şi doctor în ştiinţe medicale, Secţia Clinică Oftalmologie/ Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti "Dr. Carol Davila", lt. col. dr. Ovidiu Muşat, avertizează că persoanele trecute de 40 de ani care au rude de sânge bolnave de glaucom prezintă un risc major de boală glaucomatoasă care debutează fără simptome.

"Nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în  majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului şi reprezintă doua cauză a orbirii, la nivel mondial, după cataractă.

Creşterea anuală a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu glaucom impune adoptarea unor strategii de prevenţie şi depistare precoce a acestei afecţiuni", a declarat luni pentru AGERPRES dr. Ovidiu Muşat.

Din datele cumulate de la medicii oftalmologi se presupune că sunt aproximativ 140.000 de pacienţi diagnosticaţi cu glaucom, iar aceştia beneficiază de tratamente din patru clase de medicamente, în totalitate compensate.

Potrivit medicului, glaucomul este echivalent cu o creştere a presiunii în interiorul ochiului, ce duce la deteriorarea nervului optic. Astfel, la fel ca la un infarct miocardic, ţesutul nervului optic nu mai este irigat suficient, generând tulburări ischemice locale şi modificări caracteristice de câmp vizual.

"Factorii care influenţează creşterea presiunii intraoculare sunt: vârsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea câmpului vizual, grosimea corneană crescută, rata de evoluţie a bolii, diabetul zaharat, miopia sau hipermetropia, sexul (apare mai frecvent la femei) şi boli cardiovasculare", a precizat medicul.

El a afirmat că experienţa şi studiile specifice au demonstrat că există mai multe forme de glaucom: cu unghi deschis, închis, congenital, secundar, fiecare cu particularităţile sale clinice şi de tratament. Potrivit medicului, majoritatea cazurilor (80%) sunt reprezentate de glaucomul primar cu unghi deschis.

"Glaucomul cu unghi deschis este asimptomatic şi mai dificil de diagnosticat, în timp ce cel cu unghi închis are un debut brusc prin dureri mari de cap, senzaţie de vomă, diagnosticul punându-se mai uşor. Atât glaucomul cu unghi deschis, cât şi cel cu unghi închis sunt dobândite. Există şi glaucomul congenital, când copilaşul vine pe lume cu această afecţiune. Sunt cazuri rare, aşa-zisul 'ochi de bou', ochi mărit, care atrage atenţia pediatrului şi permite intervenţia rapidă a specialistului. (...) Glaucomul cu unghi deschis afectează ambii ochi, existând o diferenţă de implicare a celor doi ochi. Simptomele sunt insidioase, cel mai frecvent pacientul poate resimţi o uşoară stare de tensiune oculară în perioade limitate de timp, sau nimic, fapt care îl determină să se prezinte târziu la oftalmolog, timp în care boala evoluează, în unele cazuri până la atrofia totală a nervului optic", a mai spus medicul militar.

El a susţinut că este necesar un control periodic la medic chiar în condiţiile în care nu există o simptomatologie acută, mai ales după vârsta de 40-45 de ani, care să includă obligatoriu măsurarea presiunii intraoculare, în condiţiile existenţei unor factori de risc.

"Glaucomul este deseori asociat cu o creştere a presiunii intraoculare, dar poate exista şi atunci când presiunea este normală. Şi invers, putem avea o presiune intraoculară mare fără însă a avea glaucom. Limitele presiunii intraoculare considerate normale sunt între 12-13 mm/Hg şi 20-21 mm/Hg. (...) Medicul specialist procedează la o monitorizare atentă a pacientului pentru a elabora o curbă a valorilor minime şi maxime, prin măsurători succesive, are nevoie de aparate speciale pentru a formula un diagnostic corect şi a prescrie tratamentul optim. Trebuie ştiut că tratamentul existent împiedică evoluţia bolii, este strict individualizat în funcţie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte şi impune controale cu regularitate pentru tot restul vieţii", a explicat Muşat.

Medicul a afirmat că, având în vedere incidenţa crescută a numărului de cazuri înregistrate anual, la nivel naţional se impune implementarea unei strategii de prevenţie a acestei patologii oculare.

"În acest sens, la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central 'Dr. Carol Davila', în baza istoricului şi expertizei deţinute de colectivul Secţiei Clinice de Oftalmologie, la nivelul căreia se desfăşoară şi activitatea singurului Centru de transplant de cornee, au fost demarate procedurile necesare pentru înfiinţarea unui Centrul de excelenţă în glaucom care îşi propune diagnosticarea precoce a bolii, crearea unei baze de date, la nivel local şi naţional, care să permită detectarea precoce, monitorizarea şi tratamentul adecvat al bolii, scopul tratamentului în prima fază fiind scăderea tensiunii intraoculare", a declarat dr. Ovidiu Muşat.

El a spus că în prezent dotarea cu aparatură de ultimă generaţie, precum tomografia în coerenţă optică, campimetru computerizat, pahimetru, tonometru non-contact, aplanotonometru Goldman, fundus camera, precum şi existenţa celor 2 blocuri chirurgicale, cu 4 posturi operatorii, asigură efectuarea, în condiţii optime, a intervenţiilor chirurgicale pentru glaucom.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!