Ciurchea (CNAS): Sistemul cardurilor de sănătate va funcţiona în paralel cu cel clasic şi după 1 februarie

on . . Accesări: 2060

 

 

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că pacienţii vor beneficia de servicii medicale fără a fi obligaţi să prezinte cardul de sănătate şi după data de 1 februarie, încă o lună sau două.

"Servicii medicale vor primi fără a fi legat strict de card. Va veni şi un moment când primesc doar cu cardul serviciile medicale, dar nu este de la 1 februarie. Se va merge în paralel o perioadă de o lună sau două cu cele două sisteme până învaţă toată lumea să folosească cardul.

Trebuie să fie şi un moment de început şi trebuie să fie şi un moment când va fi valabil doar cu cardul. Aici nu trebuie să confundăm cu urgenţa. În momentul în care ai o urgenţă, nu contează cardul, se primeşte serviciul medical de care are nevoie pacientul", a ţinut să precizeze preşedintele CNAS.

El a spus că, în continuare, CNAS poartă discuţii cu medicii de familie pentru ca aceştia să distribuie cardurile persoanelor care din diferite motive nu au primit sau nu vor primi cardul până la finalul lunii prin poştă.

"Pentru persoanele care nu au primit cardul până în acest moment sau nu îl vor primi în zilele următoare, pentru moment, am luat măsura ca, dacă cineva se duce la Casă şi îşi cere cardul, să îi fie eliberat de acolo. Discutăm în continuare cu medicii de familie pentru a le distribui prin intermediul lor, pentru că în mare parte posesorii cardurilor nedistribuite sunt plecaţi din ţară şi vor veni atunci când au nevoie de un serviciu medical şi în niciun caz nu se duce de mâine", a explicat Ciurchea.

Potrivit lui, mulţi medici de familie au cerut să distribuie cardurile de sănătate.

"Sunt foarte mulţi medici de familie care ne cer să le dăm cardurile, pentru că ei sunt de acord să le distribuie. Este adevărat faptul că reprezentanţii Societăţii Medicilor de Familie au dat un comunicat că nu sunt de acord. Dacă medicii ne solicită, noi le dăm cardurile. Ideea a fost să nu punem pacientul pe drumuri, să nu îi creăm pacientului costuri financiare suplimentare şi nici de timp. Ne gândim la pacient, sunt convins că şi medicii se gândesc la pacient, pentru că el se află pe lista lor. Cred că şi acesta este motivul pentru care foarte mulţi medici spun că doresc să îl dea, ei fiind şi o modalitate de a-şi verifica pacienţii. Sunt pacienţi care nu au fost de ani de zile la medicul de familie", a mai spus medicul Vasile Ciurchea.

El a precizat că acordul pentru donarea de organe se inscripţionează pe card doar la cererea pacientului cu declaraţie notarială.

"Aceasta este o chestiune strict la latitudinea pacientului şi nu trebuie să o declare nimănui. Niciun medic nu va inscripţiona pe card donarea de organe fără acea declaraţie notarială", a arătat preşedintele CNAS.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!