Emoţiile persoanelor cu boala Alzheimer nu sunt afectate de pierderea memoriei factuale

on . . Accesări: 2200

 

 

 

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Iowa publicat în revista "Cognitive and Behavioral Neurology", starea emoţională a persoanelor cu boala Alzheimer poate fi influenţată foarte mult de persoanele care le îngrijesc, rezultatele studiului putând fi vizualizate pe site-ul now.uiowa.edu.

Unor pacienţi suferind de Alzheimer, precum şi unor oameni sănătoşi le-au fost prezentate secvenţe de fericire şi tristeţe dintr-un film de 20 de minute. Cinci minute mai târziu, participanţii la studiu au fost chestionaţi cu privire la ceea ce şi-ar putea aminti din film.

Aşa cum era de aşteptat, persoanele care suferă de Alzheimer şi-au amintit în mod semnificativ mai puţin din conţinutul filmului decât participanţii sănătoşi. Unii dintre cei bolnavi nu şi-au amintit nici măcar că au văzut un film cu cinci minute în urmă. Cu toate acestea, sentimentele de tristeţe sau fericire care a fost transmise de film au rămas în memoria afectivă a celor suferinzi.

Studiul a constatat că în timp ce tristeţea a tins să dureze un pic mai mult decât fericirea, ambele emoţii au supravieţuit mult memoriei propriu-zise a vizionării filmelor. 

Faptul ca evenimente uitate pot continua să exercite o influenţă profundă asupra vieţii emoţionale a pacienţilor subliniază necesitatea ca persoanele care îi îngrijesc să nu le provoace sentimente negative şi să încerce să le inducă sentimente pozitive, notează now.uiowa.edu. 

"Acest lucru confirmă faptul că viaţa emoţională a pacientului cu Alzheimer este vie şi în bună stare", a declarat autorul principal Edmarie Guzmán-Vélez, doctorant în psihologie clinică. Ea a efectuat studiul împreună cu Daniel Tranel, profesor de neurologie şi psihologie şi cu Justin Feinstein, profesor la Universitatea din Tulsa. Tranel şi Feinstein publicaseră în 2010 o lucrare în care au făcut predicţia în legătură cu importanţa participării la nevoile emoţionale ale persoanelor cu Alzheimer, maladie care se anticipează că va afecta peste 16 de milioane de persoane din Statele Unite până în 2050 şi va avea costuri estimate la 1200 miliarde dolari. 

În ciuda activităţii intense de cercetare pe plan global care vizează găsirea de noi tratamente pentru Alzheimer, nici un medicament nu a reuşit până acum să prevină sau să influenţeze substanţial progresia bolii. În acest context, rezultatele acestui studiu evidenţiază necesitatea de a dezvolta noi tehnici de îngrijire având ca scop îmbunătăţirea stării de bine a pacienţilor şi reducerea la minimum a suferinţei acestora, scrie now.uiowa.edu. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!