Tratamentele biologice, o soluţie pentru bolnavii de urticarie cronică spontană

on . . Accesări: 1821

 

 

 

Secretarul general al Scoietăţii Române de Dermatologie, dr. Alin Nicolescu, a declarat că tratamentele biologice ar putea fi o soluţie cu şanse mari de reuşită pentru bolnavii de urticarie cronică spontană.

Nicolescu a ţinut să atragă atenţia că această afecţiune nu este o simplă boală de piele, ci una care afectează mult calitatea vieţii pacientului şi care implică costuri sociale foarte mari.

 

"Aceste terapii ar fi o reuşită pentru alergiile cronice şi am propune ca ele să fie incluse în programele de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii, costurile fiind totuşi greu de suportat de către bolnavi. Costul se ridică la circa 3.000 lei/lună şi ar fi necesare 3-4 luni de tratament. Totuşi, vrem să se ştie că există aceste terapii care se aplică la pacienţii care nu răspund la terapiile standard cu antihistaminice pentru alergii", a explicat medicul la o conferinţă de presă cu tema "Viaţa cu urticarie - trăieşte în pielea ta".

Potrivit statisticilor, la nivel european 86% dintre pacienţii diagnosticaţi cu urticarie cronică spontană au prezentat tulburări emoţionale, anxietate, depresie, 84% au simţit impactul negativ asupra vieţii sociale şi 71% au întâmpinat dificultăţi în viaţa de familie din cauza izolării autoimpuse.

"Urticaria spontană cronică este o formă severă care se manifestă prin apariţia unor papule roşii şi umflate, mâncărimi şi uneori umflături în straturile profunde ale pielii, angioedem. Spre deosebire de urticaria acută, ale cărei simptome se diminuează în câteva zile la urticaria cronică, cea care durează circa 6 luni, simptomele pot fi permanente şi persistă timp îndelungat", a spus prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.

Un studiu de impact al urticariei efectuat în SUA a demonstrat că deşi prevalenţa urticariei spontane cronice este mică - 0,04% - costurile tratamentelor sunt uriaşe, ajungând la 244 milioane de dolari pe an, împovărând sistemul de sănătate.

Din populaţia lumii 1% se luptă cu simptomele şi consecinţele negative ale urticariei cronice.

Potrivit prof. dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, în acest moment tratamentul care poate ameliora simptomele urticariei cronice nu este disponibil în regim compensat.

Reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune au atras atenţia că alergiile pot deveni cea mai frecventă cauză a afecţiunilor cronice în UE, în acest moment, între 44 şi 76 milioane de persoane suferind de afecţiuni alergice şi ale căilor aeriene.

Aproximativ 90% dintre bolnavi sunt insuficient trataţi sau chiar netrataţi, au mai arătat specialiştii.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!