1000 de bolnavi de tuberculoză vor beneficia de tratament, printr-un program finanţat cu granturi norvegiene

on . . Accesări: 2130

 

 

 

Prin intermediul programului "Iniţiative în domeniul sănătăţii" finanţat cu granturi norvegiene, în valoare de peste 24 milioane euro, o mie de bolnavi de tuberculoză vor beneficia din luna decembrie de un tratament adecvat. 

"Banii sunt în cont, am început să derulăm proiectul. Comanda pentru cumpărarea de medicamente s-a lansat, Ministerul Sănătăţii a alocat deja toată suma de 3,2 milioane euro şi săptămâna viitoare putem să lansăm comenzile pentru cei 1.000 de pacienţi.

Primul pacient care va fi inclus în acest proiect va putea beneficia de tratament probabil prin luna decembrie, este această durată de timp de la comandă până la sosirea medicamentelor. Avem comanda dată pentru cei doi ani ai programului", a declarat luni Gilda Popescu, coordonator tehnic al Programului de control al tuberculozei.

Ea a spus că în România sunt 15.623 de cazuri de bolnavi de tuberculoză, dintre care 12.600 cazuri noi, iar 2.600 reiau tratamentul.

"Granturile au scopul de a contribui la creşterea calităţii vieţii în România. Accesul la asistenţă medicală este o condiţie ce trebuie îndeplinită pentru o viaţă decentă şi bună.(...) Un milion de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini comunităţile defavorizate. (...)", a spus Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a apreciat colaborarea româno - norvegiană şi a subliniat că programul lansat va avea ca finalitate îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor de tuberculoză, dar şi de HIV, hepatita B şi hepatita C. De asemenea, în acest program vor fi cuprinse şi persoanele defavorizate. Programul amintit va fi pus în aplicare de instituţiile publice aflate în subordinea MS.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a arătat că acest program are ca principal scop creşterea capacităţii de control a tuberculozei, prevenirea şi controlul HIV-SIDA, dar şi intervenţii pentru prevenţia bolilor netransmisibile şi dezvoltarea unor registre de boală.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!