Japonia: Primul transplant pulmonar de la un donator viu la un pacient de doi ani

on . . Accesări: 1263

 

 

 

O echipă de medici de la Spitalul Universitar din Okayama (vestul Japoniei) a efectuat cu succes transplantarea unor părţi mici din plămânul unei mame către fiul acesteia, în vârstă de 2 ani, fiind prima operaţie de acest tip realizată în lume în cazul unui pacient atât de tânăr şi cu un donator viu.

Pacientul este un copil cu pneumonie acută care nu mai putea absorbi suficient oxigen, nici măcar cu ajutorul aparatului, iar medicii au considerat necesar transplantul în cazul ambilor plămâni, a informat presa niponă. 

 

Analizele iniţiale au dovedit că numai ţesutul plămânului mamei era compatibil. La 31 august, medicii au efectuat transplantul, iar acum copilul respiră normal.

Potrivit echipei medicale de la Spitalul Universitar din Okayama, este vorba despre primul transplant din lume în care se folosesc fragmente atât de mici de plămân de la un donator viu şi la un pacient atât de tânăr. 

Chirurgul care a condus operaţia, Takahiro Oto, a subliniat că această metodă presupune 'o rază de speranţă' pentru copiii care au nevoie de transplant pulmonar, potrivit televiziunii NHK.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!