Arad: Ambulatoriul integrat al SCJU va fi reabilitat, modernizat şi echipat cu fonduri europene

on . . Accesări: 1805

 

 

 

Joi, 31 iulie, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Ambulatorul integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad-reabilitare/modernizare, dezvoltare şi echipare cu aparatură de specialitate", în prezenţa lui Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad şi reprezentant al beneficiarului finanţării nerambursabile şi a lui Sorin Maxim, director general al Agenţiei pentru Dezvoltarea Regională de Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest.

 

Proiectul este finanţat în cadrul axei prioritare 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.1 'Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" al Regio - Programul Operaţional Regional, termenul de implementare fiind de 16 luni de la data semnării contractului. 

'Ne-am făcut un obiectiv din a investi în sistemul de sănătate arădean şi am demonstrat că se poate. Am semnat astăzi (joi. n.red) un nou proiect, în valoare de peste 7 milioane de euro, bani provenind din fonduri europene, bani cu care se va finanţa achiziţia de aparatură medicală performantă şi se vor efectua lucrări la ambulatoriul spitalului. Ne bucurăm că am reuşit să câştigăm acest proiect, vom începe implementarea lui cât de curând, astfel încât să îl finalizăm până la sfârşitul anului 2015. Nu ne vom opri aici, pentru că le-am promis arădenilor că vom transforma SCJU l din Arad într-un loc unde sănătatea lor va fi îngrijită în mod corect şi profesional', a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad, ulterior parafării contractului de finanţare. 

La rândul său, Sorin Maxim a arătat că proiectul parafat joi este cel mai mare din componenta de proiecte pentru zona de ambulatorii. 

'La SCJU Arad vor ajunge 2 milioane de euro, bani ce vor intra în lucrări de infrastructură şi 6 milioane de euro pentru dotarea cu aparatură. În plus, a fost deja lansată şi licitaţia de lucrări, ceea ce va optimiza perioada de executare. Lucrările şi echipamentele sunt la standarde performante, ajutând în acest fel decizia medicilor în punerea diagnosticelor', a precizat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Managerul SCJU Arad, conf. univ. dr. Teodora Olaru, s-a declarat, la rândul ei, mulţumită pentru semnarea acestui contract.

'Va fi pentru prima dată când pacientul din Arad nu va mai fi transportat în alte locuri pentru investigaţii, deoarece SCJU va avea în dotare aparatură performantă, care va pune un diagnostic foarte rapid şi foarte exact. Vorbim despre realizarea unor cabinete integrate în secţiile spitalului, respectiv ambulatoriu integrat, cardiologie, gastro-enterologie, boli interne. Lucrăm pe un singur computer tomograf, care este suprasolicitat. Prin acest proiect, vom avea două computere tomografice, vom avea rezonanţă magnetică, astfel încât diagnosticul va fi foarte rapid', a adăugat conf. univ. dr. Teodora Olaru.

Valoarea totală a proiectului este de 34.757.734,44 lei (7.906.493,13 euro) iar 25.499.998,71 lei (5.800.595,69 euro) reprezintă valoarea finanţării nerambursabile. Implementarea proiectului va determina o creştere a calităţii actului medical, o scădere importantă a numărului de pacienţi redirecţionaţi către alte unităţi medicale, o scădere a timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament, precum şi extinderea gamei de servicii medicale furnizate în cadrul ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. 

Domeniul major de intervenţie 3.1 al Regio- Programul Operaţional Regional, dedicat proiectelor ce vizează reabilitarea/modernizare/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, are alocate 17,59 milioane euro pentru Regiunea Vest. Începând din data de 5 noiembrie 2010, nu se mai pot depune proiecte în cadrul acestui domeniu major de intervenţie, fiind închis. Până în prezent, în Regiunea Vest au fost depuse spre finanţare în cadrul domeniului major de intervenţie 3.1 un număr de 26 de proiecte, totalizând o valoare a finanţării nerambursabile de 43,91 milioane euro. 

Ca urmare a acestui fapt, finanţarea nerambursabilă solicitată prin proiectele depuse depăşeşte cu 129,56% alocarea regională. Au fost semnate contracte de finanţare pentru 16 proiecte, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 28,33 milioane euro, 4 proiecte - cu o valoare a finanţării nerambursabile de 12,04 milioane euro - se află în etapa de precontractare, iar 6 proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 3,54 milioane euro au fost respinse.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!