Afecţiunile mintale nu beneficiază de suficient tratament în statele OCDE (raport)

on . . Accesări: 1867

 

 

 

Potrivit raportului realizat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), bolile mintale sunt "insuficient" tratate în statele OCDE, unde o treime dintre persoanele bolnave nu primesc niciun fel de tratament, iar serviciile de îngrijire de specialitate sunt "lipsite de resurse". 

O persoană din două suferă la un moment dat al vieţii de o problemă de sănătate mintală, estimează OCDE. În ce le priveşte, tulburările mintale 'uşoare până la moderate', cum sunt depresia şi anxietatea, sunt foarte frecvente, afectând 'permanent 15% din populaţia activă'.

 

Or, astfel de tulburări sunt 'mult prea des insuficient tratate: între o treime şi jumătate dintre persoanele care suferă de tulburări mintale nu primesc niciun tratament', iar 'pe plan global 56,3% dintre persoanele care suferă de depresie nu primesc tratamentul adecvat'.

Este vorba de afecţiuni care au efecte nocive asupra vieţii cotidiene a celor suferinzi (mortalitate precoce, productivitate scăzută, absenteism din cauze medicale sau şomaj), dar şi asupra economiei ţării lor.

'Costurile sociale şi economice legate de o stare precară a sănătăţii mintale sunt importante' şi 'în creştere', notează OCDE, din care fac parte 34 de ţări.

Potrivit organizaţiei, costurile, directe şi indirecte, ale unei sănătăţi mintale precare pot reprezenta peste 4% din PIB în mai multe ţări ale OCDE (4,4% în Canada, 4,1% în Marea Britanie şi 2,3% în Franţa). În 2010, aceste costuri au fost estimate la 2,493 miliarde de dolari.

'Guvernele trebuie să-şi intensifice eforturile de îmbunătăţire a îngrijirilor acordate în cazul problemelor de sănătate mintală, pentru care nu se alocă resurse suficiente şi nici prioritatea suficientă, într-un număr prea mare de ţări', se apreciază în raport.

Conform experţilor ODCE, 'majorarea investiţiilor în asistenţa medicală primară ar fi un mod eficient în planul costurilor de a trata tulburările mintale uşoare până la moderate'.

În majoritatea ţărilor OCDE, remarcă totodată raportul, există specialişti care 'pot diagnostica, trata şi gestiona astfel de situaţii, dar în numeroase cazuri aceştia sunt lipsiţi de resursele, timpul şi competenţele necesare pentru a face acest lucru într-un mod eficient'.

Or, aceştia au nevoie de 'un sprijin sporit', implicând 'formare în sănătatea mintală şi formare profesională continuă pentru toţi medicii şi personalul medical de prim ajutor', dar şi susţinerea formării de psihoterapeuţi, 'o opţiune interesantă raportat la costuri', menţionează

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!