Harghita: Caritas pune în aplicare un proiect de monitorizare a bolnavilor cu probleme cardiace

on . . Accesări: 1883

 

 

 

Un proiect de monitorizare a bolnavilor cu probleme cardiace va fi pus în aplicare de către Asociaţia de Întrajutorare Caritas, prin intermediul telemedicinei, pentru stabilirea unui tratament cât mai potrivit fiecărui caz în parte.

Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat pentru AGERPRES că acest proiect este o continuare a celui în care, în premieră naţională, de aproximativ doi ani se efectuează electrocardiograma la domiciliul bolnavilor, iar rezultatele sunt interpretate de medici din Bucureşti. 

 

Potrivit lui Peter Gyorgy, prin intermediul unui aparat foarte uşor de folosit, persoanele incluse în proiect vor putea să îşi măsoare tensiunea arterială şi să efectueze un EKG simplu, urmând ca o asistentă medicală să vină o dată sau de mai multe ori pe săptămână la pacientul respectiv pentru a efectua o electrocardiogramă mai complexă. De asemenea, pentru bolnavii cu probleme cardiace mai grave va exista o aparatură care să măsoare şi greutatea, "ţinând cont că aceşti pacienţi reţin apa" şi se va putea interveni cu diuretice, fără spitalizare. Rezultatele sunt trimise, prin intermediul telefonului mobil, la un server special din Bucureşti, iar medici cardiologi de acolo vor face o interpretare a lor. Ulterior, aceste rezultate ajung la medicul curant din judeţul unde se află bolnavul, care va putea stabili cel mai bun tratament, 

"Prin acest proiect noi vom monitoriza, printr-un aparat, tensiunea arterială şi EKG-ul, mai simplu, cu trei canale şi în fiecare săptămână, o dată sau de mai multe ori, o asistentă vine şi mai face încă un EKG şi această monitorizare se realizează o lună sau două luni şi medicul curant primeşte rezultatele şi (...) poate să stabilească un tratament mai bun pentru a preveni probleme mai grave. Interpretarea rezultatelor este făcută de medici de la Bucureşti, iar medicul curant este din judeţul din care provine pacientul, fiind vorba de o colaborare între medici, în beneficiul pacienţilor, prin intermediul Caritas", a declarat Peter Gyorgy. 

El a explicat că proiectul este necesar întrucât afecţiunile cardiace reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate din România, lucru reieşit şi din programul de monitorizarea stării de sănătate din ţara noastră. În plus, tratamentul prescris de medici după ce pacientul stă câteva zile în spital, în repaus, nu mai corespunde atunci când acesta ajunge acasă şi are o viaţă activă. 

Pentru început, proiectul va demara în Harghita şi se va adresa pacienţilor aflaţi în evidenţa Caritas, după care se va extinde şi în judeţele învecinate. În proiectul finanţat de Fundaţia Vodafone se stipulează că de aceste servicii vor beneficia, într-un an, 600 de persoane, din care 270 sunt beneficiari ai serviciilor Caritas.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!