Raed Arafat: SMURD a înregistrat cu 16% mai multe apeluri decât anul trecut

on . . Accesări: 1693

 

 

 

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat la ceremonia de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea SMURD Cluj că SMURD a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, cu 16% mai multe apeluri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

''Vreau să vă dau câteva cifre din care să vedeţi cum a evoluat acest lucru: dacă acum trei ani, pe zi, SMURD avea 400-500 de intervenţii pe ţară, astăzi deja sunt foarte multe zilele în care depăşim 1.000 - 1.050 de cazuri. Şi numărul creşte.

Numai pe primul trimestru al acestui an creşterea este de 16% faţă de primul trimestru al anului trecut'', a spus Raed Arafat. 

El a afirmat că SMURD Cluj este, după 20 de ani de funcţionare, un model pentru medicina de urgenţă.

Raed Arafat a făcut referire şi la un moment dificil din istoria SMURD Cluj, petrecut în urmă cu câţiva ani, când infrastructura era atât de învechită încât aproape că medicii nu se mai puteau baza pe ea.

''La un moment dat, inclusiv aspectele politice au fost lăsate la o parte şi autorităţile, Primăria, Consiliul Judeţean, toţi s-au implicat într-un moment de cotitură care era foarte important acum câţiva ani şi au decis să achiziţioneze echipamentele pentru ca SMURD-ul să poată merge mai departe. Ajungând într-un impas, avea doar maşini primite din donaţii, învechite, care nu se mai puteau folosi. Şi atunci am văzut cum, într-adevăr, o comunitate, împreună cu cei care lucrează în cadrul SMURD-ului, să facă o schimbare totală şi o relansare a sistemului, să vedem un SMURD cu multe echipaje, cu oameni experimentaţi, care funcţionează în serviciul omului de rând'', a adăugat Arafat.

El a urat echipei SMURD Cluj să fie mereu pregătită şi să nu-şi piardă voluntarii care au ajutat atât de mult la funcţionarea unităţii.

Raed Arafat a înfiinţat, în 1991, la Târgu Mureş, prima unitate SMURD din România, deşi prima sa opţiune a fost Clujul, loc la care a renunţat din cauza unui context nefavorabil ideii, care a existat la acel moment. 

La evenimentul de sâmbătă au mai participat medical neurolog Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie, medicul coordonator al SMURD Cluj, Cristian Ursu, medicul-şef al UPU SMURD Cluj, Adela Golea, generalul Vasile Şomlea, fostul inspector şef al ISU Cluj, care era şef de Stat Major pe vremea înfiinţării SMURD Cluj, rectorul UMF, Alexandru Irimie, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, primarul Emil Boc, Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, şi Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. Totodată, a fost prezentă şi Ziana Motora, medicul rezident care a ajuns prima la victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni din ianuarie 2014, în care au murit pilotul Adrian Iovan şi Aurora Ion.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!