Mureş: Cameră sterilă finanţată din donaţiile familiei unui pacient care a murit de leucemie

on . . Accesări: 2742

 

 

 

Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş a primit o donaţie de peste 30.000 de euro pentru construirea unei camere sterile pentru pacienţi, din partea unui om de afaceri din Târgu Mureş şi asociaţii săi, după ce tatăl său a murit în urma unei leucemii.

'Taică-meu a fost internat aproape 11 luni în acest spital, suferind de leucemie. Sfârşitul a fost tragic, la un moment dat am crezut că scapă, apoi boala a recidivat. Chiar dacă domnul profesor (dr. Benedek Istvan, şeful clinicii, n.r.) a făcut tot ce este omeneşte posibil, lipsa unei camere sterile care l-ar fi protejat de infecţii i-a adus moartea.

Pasul pe care l-am făcut - cu cei doi colegi ai mei, Ogran Claudiu şi Kerekes Botond - am luat această decizie şi am reuşit să donăm sumele suficiente să se poată realiza încă o cameră sterilă care să-i protejeze pe viitorii pacienţi', a declarat presei, vineri, Fiko Istvan.

Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a spus că singura dorinţă a familiei fostului său pacient, după ce a făcut donaţia, a fost amplasarea unei plăci comemorative pe frontispiciul unităţii sanitare.

'Este vorba despre un lucru neobişnuit în Târgu Mureş, o dezvelire a unei plăci memoriale pentru un bolnav al nostru, care a fost internat de mai multe ori, suferind de leucemie acută, era mai în vârstă. Aceşti bolnavi în vârstă, cu leucemie acută, sunt destul de greu de tratat pentru că nu pot beneficia de un transplant pentru că riscul după o vârstă la transplant este foarte ridicat. Fiul lui l-a vizitat zilnic, iar într-o zi, după ce a decedat bolnavul, a venit la noi, a văzut condiţiile în care lucrăm şi s-a oferit să ajute spitalul, în primul rând secţia de transplant. A venit cu această idee ca pentru ajutorul care este substanţial să punem o placă memorială. În Occident este o obişnuinţă, dacă cineva ajută o secţie, o sponsorizează cu o sumă importantă, este trecut numele respectivului sponsor undeva - la intrarea în spitalul nostru, în faţă, sunt scrişi cei care au contribuit şi care au conferit acestui spital fonduri şi care are 150 de ani. A donat o sumă mai importantă', a arătat doctorul.

Benedek a spus că date fiind vizitele dese la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, omul de afaceri a văzut condiţiile de urmărire şi de tratare a bolnavilor şi faptul că bolnavii sub tratament pentru leucemie acută nu stau în condiţii sterile.

'Ar trebui să fie izolaţi, să fie ţinuţi în condiţii cât mai sterile, ca şi bolnavii care beneficiază de transplant. Pentru că după tratament au o perioadă mai lungă sau mai scurtă de citopenie şi în aceste faze ar trebui să fie izolaţi şi trataţi fiecare de o asistentă. Aşa ceva nu se poate încă, dar am reuşit să facem o cameră cât de cât sterilă unde sunt izolaţi bolnavii cu transplant autolog. După transplant, urmează o perioadă de aplazie când sistemul hematopoetic nu produce leucocite, trombocite sau globule roşii, şi atunci trebuie să izolăm bolnavii pentru a nu primi infecţii grave, pentru că în această fază de aplazie bolnavul poate să moară dacă ia o infecţie. Urmează să mai facem încă vreo două camere sterile. Am primit ca donaţii aproape 40.000 de euro, pentru o cameră sterilă este nevoie între 50.000 şi 100.000 de euro', a spus dr. Istvan Benedek.

Doctorul a precizat că la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş sunt trataţi anual în jur de 40-50 de cazuri de leucemie, fapt ce ar necesita existenţa a cinci camere sterile, iar în acest an au fost efectuate 30 de proceduri de transplant autolog. Medicul a precizat că, din 2001, la acesta clinică s-au făcut în total aproape 400 de transplanturi. 

Placa memorială a fost dezvelită, vineri, de nepotul celui decedat.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!