Ziua intoleranţei la gluten, marcată prin seminarii, informări şi testări gratuite

on . . Accesări: 1210

 

 

 

 

 

 

 

Vineri şi sâmbătă, va avea loc Ziua Internaţională a intoleranţei la gluten, ocazie cu care se vor ţine seminarii, informări, testări gratuite organizate de Centrul de Management pentru această afecţiune din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului 'Alfred Rusescu' şi Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten (ARIG).

Potrivit unui comunicat remis presei, vineri va avea loc un seminar despre această boală, iar sâmbătă se vor organiza activităţi de informare şi testare în Parcul Herăstrău din Bucureşti (Aleea Michael Jackson).

 

Intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteină din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic. 

Potrivit statisticilor, această afecţiune afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei, iar consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică. 

"Multă vreme, boala celiacă a fost definită ca o afectare a intestinului subţire indusă de gluten, însă actualmente ea este privită ca o boală care afectează multe sisteme şi organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducător", a declarat dr. Alina Stănescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrică, potrivit comunicatului de presă.

Manifestările pot apărea la orice vârstă şi sunt foarte variate, de la oboseală neexplicată sau diaree cronică la sindrom de malabsorbţie important, statură mică, anemie, tulburări de tranzit, flatulenţă, meteorism (balonare), dureri abdominale recurente, afte bucale, eroziuni de smalţ dentar, scădere în greutate, depresie, erupţie cutanată (dermatită herpetiformă), dureri articulare sau spasme musculare, osteoporoză precoce, avorturi recurente, infertilitate.

Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienţilor cu boala celiacă şi la pacienţii cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună.

Tratamentul constă în excluderea glutenului din alimentaţie, dietă care trebuie respectată toată viaţa. În lipsa tratamentului, pot apărea complicaţii precum malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate sau unele tipuri de cancer. 

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!