'Jurnalul Pacientului cu bronhopneumopatie obstructivă cronică' a fost lansat marţi

on . . Accesări: 2051

 

 

 

Marţi, 21 ianuarie, a fost lansat "Jurnalul Pacientului cu bronhopneumopatie obstructivă cronică" (BPOC), boală pulmonară cronică cauzată în 90% din cazuri de fumat.

Într-un comunicat transmis AGERPRES de SRP, se menţionează că "Jurnalul Pacientului cu BPOC", lansat marţi, este un instrument util atât medicilor pneumologi, cât şi pacienţilor cu risc de acutizare a bolii.

 

SRP semnalează faptul că România ocupă locul 3 în Europa la mortalitatea cauzată de BPOC, menţionând că 75% dintre cei care sunt diagnosticaţi cu această boală renunţă la tratament şi aleg să ignore simptomele acesteia.
"Jurnalul Pacientului cu BPOC este un răspuns practic la statisticile negative şi urmăreşte sprijinirea relaţiei medic - pacient şi informarea corectă, astfel încât pacientul să gestioneze corect primele reacţii la acutizarea bolii", se arată în comunicatul citat.

"Jurnalul Pacientului cu BPOC", ghid de informare şi monitorizare care ajută pacienţii şi medicii să ţină sub control această boală cronică, a fost lansat marţi de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul GSK România.
Potrivit sursei citate, ghidul informativ "Jurnalul Pacientului cu BPOC" va fi distribuit gratuit prin intermediul medicilor, ca prim pas în educarea celor peste un milion de români care se confruntă cu această afecţiune, cu scopul de a-i ajuta să-şi înţeleagă boala şi să înveţe să o controleze.

Jurnalul a fost creat ca răspuns la realităţile şi statisticile negative din jurul BPOC, care avertizează că numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmează un tratament regulat, în ciuda faptului că în lipsa acestuia boala se agravează, modifică dramatic viaţa pacientului şi poate fi fatală.
"Jurnalul Pacientului cu BPOC familiarizează pacientul cu efectele bolii şi consecinţele renunţării la tratament. Ghidul este util fiindcă sprijină investigaţiile medicului şi învaţă pacientul să-şi controleze boala, explicându-i inclusiv cum să gestioneze o criză atunci când este singur", declară prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, organizatorul acestui proiect.
În fiecare an, BPOC este responsabilă pentru moartea a 3 milioane de oameni - de două ori mai multe decese decât cele cauzate de accidentele de maşină sau de HIV/SIDA - din întreaga lume. În România prevalenţa acestei boli scade sub pragul vârstei de 35-40 de ani iar peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România a fost identificată ca fiind la risc de BPOC .

"Pe lângă aderenţa scăzută la tratament, mortalitatea ridicată a acestei afecţiuni este pusă şi pe seama lipsei de informare: în timp ce BPOC este o boală pulmonară incurabilă cauzată în 90% din cazuri de fumat, majoritatea fumătorilor suferă de BPOC fără să ştie. Astfel, jumătate din cazuri nici nu ajung să fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, uşor de ignorat şi de confundat cu un dat al vârstei. În acest context, specialiştii pneumologi atrag atenţia asupra necesităţii de a derula iniţiative de informare a populaţiei asupra importanţei tratării şi diagnosticării timpurii a acestei boli", se mai subliniază în comunicatul SRP.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!