Sexualitatea la persoanele în vârstă

on . . Accesări: 20241

Îmbătrânirea este consecinţa modificărilor care încep din momentul concepţiei şi se continuă în tot timpul vieţii, după o schemă precisă, în structura complexă a fiecărei celule a corpului. Aceste modificări se efectuează în ritmuri diferite, în funcţie de caracteristicile individuale ale persoanelor şi la aceeaşi persoană în funcţie de diversele organe. Progresele în domeniul igieniei, precum şi prezenţa unei alimentaţii mai raţionale au permis în ultimele decenii o creştere considerabilă  a numărului persoanelor în vârstă în colectivităţile umane, precum şi a vârstei medii de viaţă.
 Cu cât condiţiile social-economice sunt mai favorabile, cu cât calitatea vieţii este mai bună, cu atât se observă un număr mai mare de persoane care ating vârsta de 70, 80 şi chiar 90 de ani.
 Procesele de îmbătrânire nu duc neapărat la o încetare totală, bruscă a vieţii sexuale, aşa cum în mod greşit se aminteşte frecvent în discuţiile purtate pe această temă. Numeroase studii au arătat că activitatea sexuală se poate întâlni chiar la persoane în vârstă, uneori chiar peste 90 de ani, mai ales atunci când există un partener sau o parteneră care să se adapteze acestei situaţii mai puţin cunoscute şi mai puţin studiate. În general, opinia publică admite foarte uşor inexistenţa unei vieţi sexuale la persoanele în vârstă.
 Se presupune cu o uşurintă de nimic justificată că la persoanele în vârstă de ambele sexe, activitatea sexuală şi chiar dorinţele sexuale nu mai prezintă nici un interes. Îmbrăţişarea a doi parteneri sau afişarea unor gesturi care ilustrează afecţiune reciprocă, mai ales atunci când devin publice sunt apreciate în cel mai bun caz drept ridicole, în cel mai grav caz fapte reprobabile, impundice, demne de toată indignarea opiniei publice. Unele prejudecăţi au creat imaginea falsă că persoanele în vârstă trebuie să fie asexuale, în sens că nu trebuie să aibă raporturi sexuale.
 S-a mers mai departe susţinându-se fără nici o bază ştiiţifică cum că emisia de spermă slăbeşte organismul, favorizând îmbătrânirea şi precipitând sfârşitul letal. S-a spus chiar că „Moartea începe cu emisia spermei, iar viaţa se prelungeşte prin retenţia acesteia”. Asemenea concepţii greşite merg în unele cazuri până a considera, absolut fără nici un argument ştiinţific, că fiecare contact sexual scurtează viaţa cu o jumătate de oră sau chiar mai mult. În alte cazuri contactul sexual este considerat cauza sfârşitului letal, existând chiar opere literare sau ecranizări cinematografice în care bătrânii mor în timpul efectuăruii acestuia. Nu este mai puţin adevărat că la crearea acestor imagini false au contribuit şi unele coincidenţe, victimele fiind bolnavi cardiaci în stare gravă sau hipertensivi la care foarte probabil moartea ar fi survenit şi dacă ar fi făcut şi un efort fizic de altă natură.
 S-a pus întrebarea: de ce la persoanele în vârstă se presupune atât de frecvent inexistenţa unor preocupări pentru activitatea sexuală.
S-a răspuns că, probabil, tinerii acceaptă greu ideea că părinţi mai pot să iubească asemeni lor.
Bunicii nu trebuie să mai prezinte nici un fel de preocupări sexuale. În cazurile când acestea există, respectivii bătrâni sunt calificaţi drept vicioşi, impudici sau degeneraţi şi trataţi ca atare. Un rol important în formarea acestei optici greşite îl au mijloacele de informare a marelui public. Marea majoritate a producţiilor cinematografice, cum  este şi normal, prezintă personaje tinere, frumoase, puternice, aproape ideale, parcă anume făcute pentru o activitate sexuală. La fel operetele, unele romane etc.
 Din studiile efectuate, în domeniul sexualităţii persoanelor în vârstă, rezultă că vârsta biologică înaintată nu constituie un obstacol în continuarea activităţii sexuale. Aceasta este în funcţie de: 1. existenţa unor condiţii favorabile; 2. o stare de sănătate relativ bună a ambilor parteneri; 3. dorinţa satisfacerii nevoilor sexuale de către cei doi parteneri ai cuplului.
 Un rol pozitiv, deosebit în activitatea sexuală a persoanelor în vârstă, îl are existenţa unei familii, importanţa unui partener sau partenere disponibile, aşa cum se întâmplă la bătrânii căsătoriţi, fiind indiscutabilă. Acest aspect este ilustrat de rezultatele unor studii care arată un procent de 54% de persoane cu activitate sexuală într-un grup de persoane în vârstă, căsătorite, faţă de numai 7% într-un grup de prsoane în vârstă necăsătorite sau singure.
 Numeroase persoane au menţionat prezenţa unei afecţiuni fizice, de obicei cronice, de care sufereau unul sau ambii soţi drept cauză a unei mai reduse activităţi sexuale sau chiar a unei stopări a acesteia. Nici unul dintre aceştia n-a incriminat drept cauză a acestor modificări ale activităţii sexuale lipsa unei dorinţe sexuale.
 O importanţă particulară în diminuarea particularităţii sexuale la persoanele în vârstă o au factorii psihologici, influenţa opiniei publice. În unele cazuri  activitatea sexuală este evitată datorită unor subaprecieri reale sau închipuite, fiecare partener temându-se  de a nu place celuilalt sau de a nu se satisface reciproc. Femeia învârstă se teme că şi-a pierdut seducţia, apanaj al tinereţii, aspect agravat şi de comparaţia cu nenumerate imagini fotografice sau chiar cinematografice, care au fixat diferite momente din evoluţia somatică a acesteia de la copilărie la adolescenţă până la perioada maturităţii depline, când ştia că mai era dorită. Uneori, teama de alterare a sănătăţii precare a soţului în vârstă face ca femeia să evite sau să renunţe definitiv la contacte sexuale, mai ales atunci când soţii sunt de vârste foarte apropiate.
 Un factor important în scăderea activităţii sexuale a bărbatului în vârstă îl constituie teama de o erecţie tardivă, incompletă sau de scurtă durată, nesatisfăcătoare şi pentru el dar în mai mare măsură pentru parteneră, agravate de un sentiment de vinovăţie, mai ales atunci când acesta este mult mai tânără de cât el şi într-o stare de tensiune erotică intensă. Pentru producerea erecţiei, în urma unei stimulări sexuale eficace, la un bărbat de peste 50 de ani, este necesar de un timp de 2-3 ori mai mare decât la unul tânăr, când apare după 2-3 secunde. La bărbatul în vârstă ejacularea se produce într-o singură etapă, contracţiile glandelor accesorii în loc să preceadă cu 2-3 secunde contracţiile explusive ale uretrei peniene se produc simultan. Numărul contracţiilor şi forţa acestora de expulsie a spermei se diminuează pe măsură ce se înaintează în vârstă. Dacă primele jeturi de spermă pot fi expulzate de un bărbat tânăr la distanţă de 30-60 cm, la 60 de ani distanţa se reduce la jumătate, iar între 60-70 de ani nu mai sunt vizibile contracţiile prostatei în momentul ejaculării. Se pare că la bărbatul de peste 60 de ani senzaţia de inevitabilitate a ejaculării şi ce de plăcere caracteristică momentului contracţiilor de expulzare a spermei este absentă sau mult scăzută.
 Cercetările efectuate de Kinsey şi de colaboratorii lui pe 126 de bărbaţi şi 56 de femei, având o vârstă cronologică de peste 60 de ani, nu au putut stabili nici  un moment precis când vârsta înaintată afecta dintr-o dată comportamentul sexual. Bărbatul cel mai în vârstă care încă mai era activ din punct de vedere sexual număra 88 de ani, şi era căsătorit cu o femeie de 90 de ani. Observaţiile efectuate asupra unui număr de femei nu au pus în evidenţă fapte convingătoare, care să ateste o îmbătrânire a capacităţii sexuale.
 Observaţiile făcute asupra unui număr de 74 de bărbaţi cu o vârstă medie de 71 de ani, au pus în evidenţă la 75% prezenţa unor dorinţe sexuale şi la 55% existenţa unei activităţi sexuale care se manifesta uneori de trei sau mai multe ori pe săptămână (Freeman – Sexual Capacities in the Agning Male, 1961), la bărbaţii peste 50 de ani s-a citat o reducere a activităţii sexuale. În ceea ce priveşte femeile în vârstă, „se pare că nu există argumente de ordin diziologic pentru ca frecvenţa menifestărilor sexuale să nu fie menţinută în anii de după menopauză”). Rezultatele unui studiu efectuat pe 250 de persoane cu o vârstă între 60-93 de ani au arătat o frecvenţă a contactelor sexuale variind între o dată la două luni până la trei ori pe săptămână. S-a constatat că peste 70% din cuplurile căsătorite, cu ambii parteneri sănătoşi şi cu o vârstă de peste 60 de ani, duceau o viaţă sexuală activă. Se pare că în cazul bărbaţilor în vârstă, văduvi, diminuarea impulsului sexual nu favorizează găsirea unei partenere. Unele date par să ateste că, la vârste egale, bărbaţii au o activitate sexuală mai intensă de cât femeile, iar dacă se bucură de o stare de sănătate bună pot duce această viaţă sexuală până la 80 de ani. Persoanele care au dus o viaţă sexuală activă în perioade tinereţii şi a vârstei adulte, prezintă o destul de mare probabilitate de a-şi păstra acest comportament sexual şi la o vârstă înaintată.
 Un rol important în rezolvarea acestor probleme revine medicului care trebuie să ajute cu competenţă persoanele în vârstă pentru a duce o viaţă sexuală satisfăcătoare. Se cere mult tact, conştiinţă profesională şi mai ales timp pentru a se apropia de aceşti oameni în vârstă, sănătoşi, normali, la care persistenţa unei dorinţe sexuale, datorită unor păreri preconcepute, se consideră anormală, inadmisibilă chiar, creându-le un sentiment de culpabilitate şi o stare de anxietate faţă de manifestările erotice cele mai naturale la o vârstă mai tânără. În caz că se reuşeşte, există toate şansele ca viaţa conjugală a acestora să fie ameliorată.
 Este, totuşi, greşită părerea că numai contactele sexuale ar reprezenta singura formă de manifestare a dragostei. Dacă persoanele în vârstă nu pot, datorită unor cauze foarte diverse, să aibă raporturi sexuale, ele au posibilitatea să beneficieze de plăcerile oferite de alte forme ale manifestării afective: sărutul sau mânâierea.
 Cuplurile formate din persoane în vârstă trebuie să fie convinse de necesitatea unei înţelegeri reciproce din partea ambilor parteneri, timpul necesar apariţiei erecţiei fiind mult mai îndelungat, iar lubrefierea vaginului solicitând, de asemenea, o perioadă de timp mai mare, sau chiar necesitatea utilizării unui lubrifiant artificial.
 Rezultatele a numeroase cercetări par să ateste că viaţa sexuală prezintă o continuitate de-a lungul întregii existenţe şi că vârsta înaintată nu constituie un impediment în realizarea plăcerilor sexuale, cea mai mare parte a cuplurilor formate din persoane în vârstă fiind capabile din punct de vedere fiziologic să depună o activitate sexuală. Persistenţa unor preocupări sexuale la persoanele în vârstă trebuie considerată normală. Dacă este solicitat, medicul are obligaţia să le dea îndrumări complete, pentru ca aceste persoane, spre sfârşitul existenţei lor să se mai poată bucura de plăcerile sexuale pe care le-au gustat de-a lungul vieţii.
 Să nu se uite că nu există o concordanţă absolută între vârsta calendaristică şi cea biologică, unele persoane, de ambele sexe, fiind bătrâne fiindcă „se simt” bătrâne, în timp ce altele se simt bătrâne fiindcă „sunt bătrâne”. Prezenţa unei longevităţi active, la numeroase persoane, se datoreşte atât moştenirii ereditare a unui fond biologic cu aceste caracteristici, cât şi a unor deprinderi igienice privind modul de viaţă, de alimentaţie, de activitate, de muncă, de odihnă etc.
 Procesul de îmbătrânire poate fi accelerat de agresiunea a numeroşi factori de mediu ambiant care suprasolicită sistemul neuro-endocrin, perturbând activitatea normală a diverselor structuri ale organismului. Din aceste motive va trebui să se acorde o deosebită atenţie asigurării atât în familie, cât şi în colectivele de muncă, a unei atmosfere optimiste, relaxate, lipsită de orice manifestare conflictuală, propice stimulării unei activităţi creatoare eficiente, care favorizează prevenirea unei îmbătrâniri premature. Numeroase observaţii atestă că îmbătrânesc mai tardiv persoanele care duc o viaţă ordonată, cu activitate susţinută, ritmică, bine planificată, fără perioade de suprasolicitare.
 Un program raţional de muncă şi de repaus, cu o repartiţie judicioasă a timpului afectat odihnei, gimnasticii, relaxării în aer liber şi mai ales mersului pe jos constituie elemente importante în prevenirea îmbătrânirii.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!